Een reis naar de Spaanse wijngaarden

Spanje, een land dat bekend staat om het heerlijke weer, zonnige stranden, tapas, prachtig steden en je kan nog wel even door gaan. Prachtig land zogezegd. Het heeft veel te bieden. Natuurlijk mogen de wijnen niet worden vergeten. Spanje bevat de grootst aantal hectare aan wijngaarden, waar je de mooiste wijnen vindt. Zo heb je de sprankelende cava uit Penedès en de rode wijnen uit Rioja. Vandaag de dag zijn Spaanse wijnen nog steeds erg populair. In dit artikel vind je meer informatie over de Spaanse wijn.

Spanje, het land met de meeste wijnbouwgronden

Er zijn verschillende Spaanse wijn soorten uit verschillende Spaanse streken. Spanje heeft een grote wijnbouw met een aanplant van meer dan 1 miljoen hectare. Als je dat wereldwijd bekijkt, heeft Spanje de meeste wijnbouwgronden. Maar relatief gezien is de opbrengst van de wijnen laag door het bergachtige landschap. Je hebt wijngaarden verspreid over het gehele land. Zelfs op de Canarische eilanden komen wijngaarden voor.

Topwijnen uit de streek Rioja

De streek Rioja in het noorden van Spanje is een zeer bekend. Er komen hier extreem veel goede topwijnen vandaan. Dat komt mede door de strenge kwaliteitseisen. Het kwaliteitslabel wordt bepaald door de tijd van het rijpen. Rioja wijn bevindt zich enkele maanden in een vat van eikenhout, Rioja Crianza minstens twee jaar en Rioja Reserva minste drie jaar. Tot slot heb je de wijn Rioja Gran Reserva dat minstens twee jaar rijpt in een eikenhouten vat en daarna minstens drie jaar in fles. De streek Rioja staat vooral bekend om haar rode wijn, maar heeft ook smaakvolle rosé en witte wijnen.

Ribera del Duero, zeer prestigieuze wijnstreek ten noorden van Madrid

Dit is misschien wel de meest prestigieuze wijnstreek van Spanje en is gelegen in Castilië en León, 120km ten noorden van Madrid. Je vindt hier voornamelijk rode wijnen en wordt net zoals in Rioja bepaald door de rijpingstijd. Wat deze wijn zo typerend maakt, is de bodem van dit gebied. Dat bestaat voornamelijk uit slib, oud kalksteen en krijt. Dat resulteert in een fantastische smaak en tastbaar structuur.

Rueda, dé Spaanse wijnstreek voor witte wijnen

Rueda is een wijnstreek gelegen ten Noordwesten van Madrid en net zoals Ribera del Deuro gelegen in Castilië en León. De wijnstreek is het belangrijkst om haar witte wijnen. Populaire druivenrassen hier zijn viura, sauvignon blanc en verdejo. Rueda is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen door zijn verfrissende en strakke witte wijnen. De meest belangrijkste druif in deze wijnstreek is de verdejo.

Berichten gemaakt 39

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven